Wednesday, November 9, 2016

Pai Epal bersalut Oat

diolah oleh dapurummuzahrah
(Resepi asal banyak dikongsi di fb)

Bahan inti:
1biji epal hijau - potong dadu
1sdb gula (guna gula perang lagi best dan sihat)
secubit garam
1/4 cawan air
1btg kulit kayu manis atau secubit serbuk kayu manis
1/2sdb tepung gandum (bancuh dengan air)

Cara masak inti:
1.Masak air bersama gula sehingga sebati. Kemudian masukkan secubit garam.

2.Masukkan epal dan kulit kayu manis. Masak sehingga epal layu.
**kulit kayu manis letak sekejap sampai keluar bau. Kemudian keluarkan.** 3.Masukkan bancuhan tepung dan kacau sampai hampir kering atau likat.Sejukkan.



Bahan kulit:
Roti (roti gardenia atau yang seumpamanya dan dipotong tepi)
1biji telur
Serbuk oat



Cara membuat pai:
1. Ambik sekeping roti yang dah dipotong tepi. Penyek sampai nipis.

2. Letakkan inti ditengah dan lipat.

3. Sapu sedikit telur di tepi dan tekan menggunakan garpu.

4. Salut roti dalam telur kemudian dalam serbuk oat. Sedia untuk digoreng.
Goreng sekejap saja sekadar untuk masak luar. *kuantiti bahan ini boleh dapat 6 pai.





Alkisah nak buat pai epal.
Dalam peti ada epal hijau. Tercari2 resepi yang boleh guna epal. Akhirnya jumpa resepi ini. Check barang di dapur semuanya ada. Kalau yang tiada olah2 saja dengan bahan yang setaraf.
Siap.



#dapurummuzahrah
#paiepal

No comments:

Post a Comment